Όπως σημειώνει, η Δημοτική Αρχή, έρχεται να υιοθετήσει σήμερα μια πρόταση που μέχρι πρόσφατα απέρριπτε, ενώ διευκρινίζει ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα, «όπως ορισμένοι κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της παράταξης:
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 16 Μαΐου 2025, ετέθη προς συζήτηση, εκτός ημερήσιας διάταξης (!!!), και το θέμα: “Εγκριση έκτακτης ανάγκης υδροδότησης της ΔΚ Μύρινας με την προμήθεια και εγκατάσταση φορητών μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού”.
Καταρχάς, με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζουμε το γεγονός, πως πλέον η Δημοτική Αρχή δεν φοβάται να ψελλίσει την λέξη “αφαλάτωση”. Να θυμίσουμε πως από την έναρξη αυτής της Δημαρχιακής θητείας, η παράταξή μας επέμενε πως μέσα στα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία, είναι και αυτό της εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης, ειδικά αυτές τις εποχές που η κλιματική αλλαγή έχει ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις και υπάρχουν σχετικά κονδύλια.
Δυστυχώς όμως, όλον αυτόν τον καιρό τέτοιες προτάσεις αντιμετωπίζονταν με μεγάλη καχυποψία από την Δημοτική Αρχή, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που είχαμε συγκεντρώσει και τα πυρά της, γι αυτό τον λόγο. Ευτυχώς αποφάσισαν να ακολουθήσουν επιτέλους, το δρόμο της κοινής λογικής.
Φαίνεται όμως, πως σε κάποιους δημιουργήθηκε η εντύπωση (και ορισμένοι κύκλοι έτσι άφησαν να εννοηθεί) ότι από φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε αφαλάτωση. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.
Επειδή πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους συμπολίτες μας, οφείλουμε να τους ενημερώσουμε για τα εξής:
Αρχικά, το θέμα της συνεδρίασης αφορούσε την “έγκριση (και μόνο) της έκτακτης ανάγκης υδροδότησης”, που έπρεπε να δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ξεκινήσει ένας μεγάλος αγώνας για την εγκατάσταση μιας φορητής μονάδας αφαλάτωσης και τίποτα άλλο. Άρα είμαστε απλώς στην αρχή μιας μεγάλη πορείας.
Δεύτερον, μετά την έγκριση και προκειμένου να εκδοθεί απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής περί εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης (σύμφωνα με το άρ. 50 του ν.4487/2017), πρέπει να υποβληθεί τεχνική έκθεση με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και αν κάποιος θέλει να ενημερωθεί, σχετικά με τον όγκο των εγκρίσεων που απαιτούνται, μπορεί να ανατρέξει στον συγκεκριμένο νόμο.
Τρίτον, πρέπει μέσα σε όλα τα άλλα να εγκριθεί και η χρηματοδότηση και σε αυτό τουλάχιστον ελπίζουμε να είμαστε τυχεροί, γιατί ευτυχώς κονδύλια για αφαλατώσεις υπάρχουν μέσα από το “Ειδικό Σχέδιο Δράσης για τη Λειψυδρία” του Υπουργείου. Σίγουρα όμως, και αυτή η διαδικασία θα θέλει τον χρόνο της.
Τέταρτον, πρέπει να βρεθεί φορητή μονάδα αφαλάτωσης για να τοποθετηθεί, καθώς θα πρέπει να υπάρχει στην αγορά.
Από τα παραπάνω γίνεται δυστυχώς σαφές, ότι δεν μιλάμε για μια λύση που πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι και σίγουρα έχουμε χάσει ήδη ενάμιση χρόνο, που ούτε καν το συζητάγαμε.
Πέραν τούτου όμως υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό. Η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος, όπως η λειψυδρία, δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα. Υπάρχει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη μια συνολικής μελέτης διαχείρισης υδάτων, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις πρόσφορες λύσεις εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, μικροφράγματα), ενίσχυσης του αποθηκευτικού δυναμικού (νέες δεξαμενές), βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης (ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες), ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για οικονομικότερη διαχείριση του νερού κτλ.
Είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε έμπρακτα κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση.