Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Moodeet λέγεται το... ελληνικό Facebook

the roots web banners 06

Moodeet λέγεται το... ελληνικό Facebook
07.04.2013 | 21:00

Moodeet λέγεται το... ελληνικό Facebook

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

Η ιδέα του Facebook ξεκίνησε από μια παρέα φοιτητών του Χάρβαρντ. Η ιδέα του «moodeet», το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει το «κενό» που έχει αφήσει το Facebook, ξεκίνησε από μια παρέα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Θέλετε να γίνετε οι νέοι Ζούκερμπεργκ;» τους ρωτήσαμε. «Στόχος μας είναι, οι χρήστες να αγαπήσουν αυτή την εφαρμογή. Στη συνέχεια θα έρθουν οι απολαβές», απαντούν οι τέσσερις φίλοι.

Απόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ο 25χρονος Μιχάλης Πετυχάκης και ο 27χρονος Ιωσήφ Αλβέρτης, πριν από ενάμιση χρόνο οραματίστηκαν ένα νέο κοινωνικό δίκτυο. Η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια του διδακτορικού τους στα social media -ο Μιχάλης εξειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ ενώ ο Ιωσήφ στο management.

Δημιουργικότητα

Τη μοιράστηκαν με την παρέα τους και καταθέτοντας χρόνο, δημιουργικότητα, τις τεχνικές γνώσεις του πανεπιστημίου αλλά και την εμπειρία τους στα social media έφτιαξαν μια «πλατφόρμα αποτύπωσης της διάθεσης του χρήστη» -όπως χαρακτηρίζουν οι ίδιοι το «moodeet» (www.moodeet.com).

«Επανασχεδιάσαμε τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης θα εκφράζεται. Φτιάξαμε ένα νέο λεξιλόγιο από φατσούλες. Είναι μια επανάσταση στο status», λένε τα μέλη της ομάδας. Σκέφτηκαν ότι «αν ξέραμε πώς νιώθει ο καθένας μας, θα μπορούσαν όλα γύρω του να εξυπηρετούν τις ανάγκες του».

«Θέλουμε να φτιάξουμε ένα κινητό δίκτυο όπου άνθρωποι και υπολογιστές θα μιλάνε την ίδια γλώσσα. Το πλεονέκτημα του moodeet είναι το visual status. Ο χρήστης, χωρίς να χρειαστεί να γράψει κείμενο, μπορεί να εκφράσει τη διάθεσή του κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκεται, με σκοπό οι μηχανές αναζήτησης και έξυπνοι αλγόριθμοι να του επιστρέψουν πίσω μία πρόταση, κάτι που συμβαίνει δίπλα του, ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο η διάθεσή του» λέει ο Δημήτρης Μωραΐτης, απόφοιτος του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Στο ερώτημα αν το Facebook, το Twitter και το Instagram αφήνουν χώρο για τη δημιουργία ενός νέου social network, ο Ιωσήφ απαντάει: «Η λογική λέει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει χώρος. Κι όμως υπάρχει. Οι ανάγκες για κοινωνική δικτύωση των χρηστών κάνουν έναν κύκλο και αλλάζουν». Εξηγεί ότι το Facebook έχει διαδοθεί τόσο πολύ, που είναι σαν δεύτερο e-mail και θεωρεί πως «αυτό που λείπει είναι η γνωριμία με άλλους χρήστες, με αγνώστους». Ενώ λοιπόν το Facebook ωριμάζει και γίνεται δημοφιλές στις μαμάδες και τους μπαμπάδες, ακόμα και τους παππούδες, «πολλοί νεαροί χρήστες καταφεύγουν στο Instagram για να ξεφύγουν» λέει ο Μιχάλης, εντοπίζοντας τους μελλοντικούς χρήστες του moodeet στις νεαρές ηλικίες.

Το κενό

«Το Facebook είναι ένας γίγαντας, σε καμία περίπτωση δεν πάμε να το ανταγωνιστούμε, πάμε να καλύψουμε ένα κενό που έχει δημιουργηθεί», συνεχίζει ο ίδιος. «Επίσης έχουμε περάσει στο στάδιο όπου ο χρήστης θέλει να επικοινωνεί με το κινητό του ακόμα πιο εύκολα, ακόμα πιο γρήγορα», συμπληρώνει ο Δημήτρης. Για το λόγο αυτό ο γραφίστας της ομάδας, Μάκης Γαλάνης, δημιούργησε περίπου 90 «φατσούλες», emoticons στη γλώσσα των χρηστών, οι οποίες αποτυπώνουν τη διάθεση του χρήστη. Γενναίος, ανίκητος, θλιμμένος, χαρούμενος, θυμωμένος - δεν έχεις παρά να δηλώσεις τη διάθεσή σου.

Η ομάδα ξεκίνησε να δουλεύει την ιδέα του moodeet πριν από ένα χρόνο. Η εφαρμογή λειτουργεί εδώ και δυο εβδομάδες και είναι διαθέσιμη στο appstore, σε πλατφμόρμα Windows 8 και προσεχώς σε android. «Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους χρήστες και κάθε μήνα θέλουμε να προσφέρουμε καινούργια πράγματα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αλληλεπίδραση», λένε οι εμπνευστές του «moodeet». «Μας έχει κοστίσει περίπου 6.000 ευρώ. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να τα δώσουμε όλα μαζί», λέει ο Μιχάλης.

«Εκτιμούμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει μεγαλώσει η κοινότητά μας, και σε 2-3 χρόνια θα έχουμε παγκόσμια απήχηση. Είναι επιλογή μας να μείνουμε στην Ελλάδα, εδώ έχουμε ένα δίκτυο ανθρώπων. Αποδεχτήκαμε ότι τα έσοδα δεν θα έρθουν απ' ευθείας». Προς το παρόν κινούνται με δικούς τους πόρους. «Επενδύουμε τα χρήματα που βγάζουμε δουλεύοντας στο πανεπιστήμιο και με την υποστήριξη που πήραμε για 4 μήνες από τη Γραμματεία Νέας Γενιάς. Τρία μέλη της ομάδας επιδοτούμαστε από αυτόν το μήνα, με 650 ευρώ έκαστος για τους επόμενους 4 μήνες. Μας προσέγγισαν μετά τη βράβευσή μας στο "TEDX academy"».

Στόχοι

Στόχος της ομάδας του «moodeet» είναι «να κάνουμε κάτι που θα αγαπηθεί και στη συνέχεια θα αποκτήσει αξία. Γι' αυτό κάθε μήνα θα προσθέτουμε νέες δραστηριότητες.

»Ανοίγεις έναν χάρτη και βλέπεις τη διάθεση της Αττικής. Πώς νιώθουν οι άνθρωποι γύρω σου», λέει ο Μιχάλης και συνεχίζει: «Είναι το ψυχογράφημα της πόλης».

 

Πηγή: Αλεξάνδρα Τζαβέλλα / enet.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το